fredag 24 januari 2014

Dag 17. Den bästa osten är ju som vi alla vet…

... Saint Agur. Om vi ska tala om blåmögelostar och det ska vi göra. En riktig gomkliande Stilton är inte heller fel. Och hårdostar gillar jag nästan alla utom Grevétyp. Det är något med de där svettiga hålen. Kittostar som taleggio och tomme är också goda när jag är på det humöret. Getost är fruktansvärt gott, både vit och röd, hård och mjuk.

Lustigt. När jag var barn var jag paniskt rädd för all ost utom just röd mesost, som vi sa, och den fullkomligt meningslösa hårdosten som vi köpte i femkilosbitar på våra shoppingturer till Norge, jo, för det här tilldrog sig på den tiden som det var värt resan att åka femton mil och mer för att handla mjöl, socker, margarin och ost i vårt västra grannland. Var det en riktigt bra dag och föräldrarna var på gott humör kunde det dessutom vankas en flaska champagnebrus - en exotisk läskupplevelse för en syskonskara som annars brukade få dela på en julmust, Champis eller Trocadero när det skulle vara riktigt festligt.

5 kommentarer:

Anneli sa...

Se där! Något som jag absolut inte håller med dig om. Bästa mögelostarna är Bleu och Ädla från Skärvången och hårdostar utan hål som i Grevé, Gruyère och Appenzeller - nja, de är helt enkelt inte lika goda. ;)

Annars är jag ju alltid ett fan av dina kloka och genomtänkta åsikter.

Anonym sa...

På det glada 70-talet bodde vi i Malung och vi åkte gärna med över gränsen och handlade. Mesigare ost än den norska får man leta länge efter.

Håller med dig om Saint Agur, men inte när det gäller hårdostarna. I familjen jag växte upp i hade alla sina egna ostfavoriter. Min var lagrad grevé och morsan förpestade kylskåpet med en stinkande Havarti.

cruella sa...

Anneli, Gruyère och Appenzeller är som du förstår favoriter:-) Och jag äter nog hellre Havarti än Grevé även om jag har blivit liiiite mer vänligt stämd med åren. Var ska detta sluta?

Eva Swedenmark sa...

Saint Agur, jag säger ja! Men Skärvångenostarna är också fina.
Hårdost=Cheddar, vällagrad. Så är det bara :)
Oj nu blev jag riktigt sugen på ost och det är tomt i skåpen ...
Nu finns det ju också så bra nya ostar att frossa loss på hos Urban Deli och Kajsa Varg

BenFKNteN sa...

Du har tyvärr fel. Den bästa osten är 6-14-10, det vet alla om.