söndag 20 juli 2008

Inte Provence

Det är ganska intressant att sommarbo på Österlen och ta del av vad som skrivs om denna skånska hörna i de tjusiga trycksaker som nog försörjer rätt många fotografer och mer eller mindre begåvade skribenter. Det är vackra bakverk, böljande backar, lavendel, smakrika ostar, delikata marmelader, pittoreska fiskelägen, rosenträdgårdar och kulturplagg i linne sida upp och sida ned.

Och det stämmer förstås. Men som alltid, och det ska man komma ihåg när man förförs av liknande alster om platser man själv inte känner, finns en annan högst vardaglig verklighet. Ruckliga biografer med obekväma stolar. Sunkiga loppisar med grejer som först filtrerats ut till sommarstugan och sedan till marknadsbordet. Konditorier som bara serverar vanligt kaffe som dessutom stått på för länge. Inte så goda masariner - som man förstås köper ändå. Outletlador med picknickfiltar för 35 spänn och servetter i New England-stil. Svindyra Icaaffärer som säljer tasmansk vinterlök mitt i den svenska sommaren.

Frågan är om jag inte gillar den sidan av det vackra livet bäst ändå.

(För liknande funderingar rekommenderas filmen En lanthandel i Provence.)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är också en varelse som helst strosar omkring i "den delen av det vacka livet". =)
Men just nu tassar jag mest runt i regnställ eller som nu när jag trodde att det skulle "hålla sig", i ganska blöta byxor. ;)

Anonym sa...

I Luleå försöker de inte ens. De skickar ut gratistidningar med "artiklar" och "krönikor" i stil med: "Jaha, så var hockey sässången över för i år. Det gick ju inte så bra för oss men man ska väl inte hänga läpp bara att ta nya friska tag..."