tisdag 9 april 2013

Them olden days


Isle of Wight, sextiotal.
 

Det är inte riktigt fint sätt att publicera bilder på folk utan att inhämta deras samtycke. Men i det här fallet tar jag risken, för den är så underbar. I solstolen sitter svärmor i gul klänning bredvid en för mig okänd väninna. Pojken med glassen är min man - eller är det hans bror? Bilden är tagen under någon av alla de sommarledigheter som familjen tillbringade på Isle of Wight när de var barn.

Svärmor, som fyller år i dag, föddes i Belfast just före andra världskriget och flyttade som treåring till Isle of Wight där hennes far fick arbete på varvet i Southampton, på andra sidan The Solent. Hennes mor, Granny Elizabeth, var bördig från ön. Elizabeths far kom från bryggarsläkten Hartridge , och familjehistorien säger att han fick flytta till Isle of Wight och sälja läskedryck efter att ha gjort familjens unga hemhjälp med barn.(De levde lyckliga länge, och M minns sin gammelmormor Nan mycket väl.)

Svärmor och svärfar gifte sig i början av 60-talet och flyttade till Sverige ganska snart. De träffades och blev förtjusta i varandra när svärfar hade ett utlandslektorat i Leicester, där den mörklockiga Gillian läste vid universitetet. Hennes far och mor blev inte lika förtjusta i svärfars beatnikskägg (som med tiden utvecklats till en skepparkrans). Men det gick bra ändå. Bröllopet skyndades på en aning när Gillians far råkade få se ett foto där de unga tus tvätt hängde på samma streck. Det kan till och med ha varit underkläder. Och härom året var det dags för guldbröllop.

Grattis!

13 kommentarer:

Catta sa...

Åh.

cruella sa...

Visst.

Elisabet. sa...

I love You.

Sånt här gör mig sååå lycklig!
Vilket fotografi!

Och så söt och go din blivande man var!

Nu vet jag vad som kommer på morgondagens frukostbricka.

cruella sa...

Och förstår du, Elisabeth, att både min mans bror, två av hans tre söner och mina två pojkar har vid någon tidpunkt i barndomen haft just detta utseende:-) Ett tydligt släkttycke från den engelska sidan.

pärlbesatt sa...

Jag skulle precis säga att hyfsat nytagna kort på nån av dina killar ser ut så där fast med några år till. Vilket trevligt inlägg! Det förra var inte just trevligt, men intressant. Och så mycket igenkänning...

Anna sa...

Jag blir bara knäckt av att alla var så glamorösa då, även i badrock och tofflor typ. Hur gjorde de?

cruella sa...

Ja, hur?

Helena sa...

Kan vi få se en bild på beatnikskägget också?

Charlotte Vainio sa...

Vilken härlig berättelse och vilket ljuvligt foto!

cruella sa...

Tack Charlotte, visst är det en jättefin bild! Och som Anna säger här ovan: HUR kunde de vara så glamorösa jämt och ständigt?

cruella sa...

Pärlbesatt, vad roligt att du såg likheten:-)

Elisabet. sa...

Cruella: jag träffade herr Ljusterdahl och frågade - från dig - om det var Rapid han hade använt när han stenograferat.
Nej, det var det inte.
Minns jag nu rätt, så hette det Reuters?

cruella sa...

Ah, tack!