torsdag 23 februari 2012

En ljusnande framtid?

Begrunda i detta nu att ett sex timmar gammalt barn redan har hela sin framtid utstakad för sig, inte på grund av föräldrarnas ambitioner och turen att födas i en privilegierad klass utan på grund av vårt statsskick, vår grundlag.

Jag såg första avsnittet av det omtalade Game of Thrones i går. Plötsligt känns inte de stränga familjelojaliteterna och barbariska sedvänjorna så långt borta.

7 kommentarer:

Anneli sa...

Det tål ju att tänkas på. Mer än ett varv....

Miss Gillette sa...

Visst är det ju så. Fast det är inte bara kungabarn som har sin framtid utstakad redan när de föds och många har det betydligt sämre än en svensk prinsessa. Man kan alltid påverka sin framtid, och jag tror att det är betydligt svårare att göra för den som föds i andra typer av skruvstäd.

Jag avundas inte de kungliga ett dugg, skulle må mycket dåligt av ett så kontrollerat och övervakat liv. Men jag tycker faktiskt inte synd om den lilla heller.

cruella sa...

Värst vad det argumentet kommer från många håll helt plötsligt, att man liksom inte ska gnälla om man är född med silversked i mun.

För mig är den demokratiska principen oändligt mycket viktigare.

Miss Gillette sa...

Ja fast det är en annan diskussion. Jag talar om det enskilda barnets situation, uppfattade (kanske felaktigt) att det var den du själv kommenterade. Och vad det anbelangar så tycker jag nog inte -- rent generellt -- att man ska gnälla _för_att_ man fötts med silversked i mun. Silverskedsbarn som far illa har naturligtvis all rätt att säga ifrån.

cruella sa...

Det är den demokratiska principen som är diskussionen. Jag har skrivit om det här förut och trodde väl att min åsikt var solklar.

Miss Gillette sa...

cruella: Atavism och det, ja, absolut. Det var nog jag som läste slarvigt. Ber om ursäkt, jag är för stressad egentligen för att säga nånting över huvud taget eftersom jag har för bråttom.

Men trevlig helg i alla fall!

cruella sa...

Detsamma åt ditt håll, Miss G! Estelle hälsar.