torsdag 15 september 2011

Högtidlig inkonsekvens

I dag är det dags för riksdagens högtidliga öppnande. Stolt och glad över vår moderna demokrati är jag och stor respekt har jag för våra folkvalda och det maskineri som omger beslutsfattandet.

Men nyss klingade Kungssången ut i vår demokratis främsta finrum, riksdagens kammare. Och där får jag problem. Det spelar ingen roll att kronprinsessan är rundmagad och vackert om än trist klädd i bandkantad jacka. Det är tvärtom deprimerande att tänka sig ett foster som är förutbestämt att inneha landets högsta ämbete. En modern demokrati har inte ett oberörbart majestät i spetsen.

Men han eller hon har ju ingen makt, säger någon. Nej. Det hela är ett pråligt garnityr, fullt av inkonsekvenser och hyckleri. Skulle det vara bättre?

Själv firar jag riksmötets öppnande med kallbad och så småningom surströmmingssupé. För Sverige i tiden.

11 kommentarer:

gunnar i vaplan sa...

Surströmmingssupé...!
Oj va gott det låter ;-)
Och jag håller verkligen med dig om det där med "kungssången".

pärlbesatt sa...

It's alive!! Eller, hurra för uppdatering här! Och jag håller med om monarkin och allt. Kallbad? Rys. Viking där!

cruella sa...

Ja, när ska jag vakna till liv om inte en dag som denna;-)

Evis sa...

Håller med. Sen tycker jag också att en gudstjänst som del av riksdagens öppnande inte heller hör hemma i ett samhälle med religionsfrihet och utna statskyrka.

Kajsa sa...

Amen och hallelujah! Läste du Lena Anderssons kolumn om monarkin i DN häromveckan? På pricken. Här: http://www.dn.se/ledare/kolumner/regenten-som-foster

cruella sa...

Evis: Det skrev jag om förra året:-)

Elisabet. sa...

Ja, jag som alltid har varit sån rojalist .., när jag tänker att ett litet barn - som kanske inte för sitt liv vill bli kung eller drottning - (själv hade jag nog hellre dött ...) ska ha det ämbetet utan att ha själv ha valt .., å, sicken fasa!

Men innan dess är nog monarkin avskaffad i Sverige.
Det är vad jag tror.

cruella sa...

Men då måste vi vara fler som verkligen menar allvar med avskaffandet. Och inte ljumma jaså-sägare som ändå tycker det är roligt med flärden... Bort det!

Ingela sa...

Nä huga för att bli född till statsöverhuvud. Surströmming passar f.ö. bra till att fira vad som helst. Blev sugen, hoppas på finväder i morgon så man kan käka på verandan.

Ullah sa...

Tjoho! Jag håller med! Stackars lilla foster! Var skall jag skriva under någonstans?

Elisabet. sa...

(Tyvärr tillhör jag de ljumma ..., dom ska Han ska spy ut - det hörde man ju i sin barndom -, jag sitter ju som klistrad framför tv:n när det är bröllop eller dop ... Jag är liksom klonad.)