torsdag 18 juli 2013

Sista dagen

Sista Skånemorgonen har grytt. Det känns lite extra dystert i år, men egentligen är det ingen skillnad mot andra somrar. Vi är sällan eller aldrig här annat än på sommaren, och i juli nästa år är vi ju hemma igen.

Men det är melankoliskt. Jag går uppsamlingsrundor och hittar badkläder, strumpor, handdukar, halvlästa böcker, solglasögon och smolkiga kaffekoppar i hörnen. Jag tvättar en maskin eller två, packar halvhjärtat en resväska och dricker lite mer kaffe. Kusinfamiljen har besök så det finns gott om tillfällen att sitta ned och prata en liten stund. Vi visar oss ha gemensamma bekanta förstås.

Vädret är vackert igen och marknaden är avklarad. I går var det dags för marknadsspexet som innehöll de garanterade framgångsfaktorerna män i kvinnokläder och skabrösa skämt. "Pappa och H skrattade absolut mest av alla", konstaterade yngsta kusinen, och så var det säkert. Svågern är gammal medicinspexare, och jag har ju aldrig tackat nej vare sig till fräckisar eller dratt på ändan.

På kvällen besökte vi bokcaféet igen. På programmet stod ett samtal om journalisten och reseskildraren Torgny Sommelius som dog endast 33 år gammal i en flygolycka på Trinidad i början av 60-talet. Hans bror Sören är kulturskribent på Helsingsborgs Dagblad och var inbjuden gäst hos Tomas Löfström som förestår bokcaféet och har skrivit en bok om Torgny. Det var ett samtal som rörde sig kring resandets och skrivandets väsen och gav ett fint porträtt av en rastlös och nyfiken personlighet som skrev med livet som insats i den mest bokstavliga bemärkelse.

Förutom kaffe och en och annan pocketbok till salu finns även ett litet bord med ditt och datt som man kan köpa. Jag hittade en vykortsbunt med blekta skrytmotiv från okända ryska städer. Och så ett idolkort föreställande Henry Fonda.3 kommentarer:

/ingrid sa...

Får Skånelängtan av dina beskrivningar. Och kaffesug, måste sätta på hurran igen här på mitt ödsliga kontor.
Ni reser alltså idag - ska vi ses i morgon kväll? Har lite idéer eller så bara lite vanligt koloni-häng med vin å mat.

Anonym sa...

... får allt svårare att bevisa att jag inte är en robot (det man åläggs innan ens svar publiceras). Underbar uppmaning i ett annars ganska händelsefattigt kontorsarbete: "Bevisa att du inte är en robot."

/ingrid sa...

Äsch, nu blev jag anonym. Klarade robotprovet dock