tisdag 8 januari 2008

Nytt år

Det är svårt att helt låta bli nya föresatser när ett nytt år tar sin början. Försåtligt att nyåret kommer precis efter en frossarvecka. Inföll det låt säga i mitten av mars eller varför inte första veckan i juli skulle nyårslöftena bli betydligt mer sansade och mindre ångestfyllda. Kanske rent av mer konstruktiva i stället för som nu - mest botfärdiga.

Nåja. Jag är om inte en renlevnadsmänniska så ganska ordentlig i alla fall. Något slappa triceps, men vad då. Jag fyller ju 44 i år. Inte heller har jag lyckats något vidare med löftet inför 2007 - att dricka mera sprit. Alltså behöver jag inför 2008 inte lova att dricka mindre.

Men självklart lider även jag av dåligt samvete. Miljöööön. Och en alldeles personligt upplevd känsla av äckel inför billig och dålig (?) mat. Ett av mina självförbättrande löften inför framtiden är därför att höja den ekologiska andelen av matinköpen till 30 procent. Den siffran är inte det minsta övertänkt, utan mest ett riktmärke för att ha något att hålla sig i när jag räknar på kvitton i slutet av februari. Här ska det gås vetenskapligt tillväga!

Bilen har vi sålt och på balkongen inrättas snart ett bättre system för skräp i väntan på återvinning. Det nuvarande består av fuktiga kassar med allsköns bråte. Tidigare hade vi grovsoprum med fullskalig sortering. Okej, folk slängde tv-apparater i tidningsbehållarna, men vi ordentliga kunde ju bli av med vårt skräp som tänkt var. I alla fall.

Men sortering av osorterade sopor är dyrt. Soprummet stängdes av de styrande och i hissen satt käcka uppmaningar om att gå samman och hyra bil för skräptransport till tippen. Tro det. De flesta har stora balkonger. Och sopnedkast, inte att förglömma. Genom åren har jag utan framgång drivit frågan om ansvar gentemot hyresgäster och mot miljön och försökt mig på ett och annat konstruktivt förslag. Men icke. Detta var En Principfråga.

Nu har syndaren vaknat, i mediedebattens spår. Självklart, säger styrelsen, måste en ansvarskännande förening erbjuda vissa återvinningsmöjligheter för de boende. Det är ett viktigt led i miljöarbetet. Så nu får vi i alla fall slänga tidningar varje onsdag.

Jag ler i mjugg.

2 kommentarer:

Cecilia N sa...

Välkommen ut i bloggskrivarträsket igen!

Jag vet en brf som maskkomposterade i källaren för sisådär 20 år sen. En person var ansvarig för fördelandet av kompostmaterial och torv och vatten till maskarna. Vanligt folk haade bara att hämta en tom hink när man lämnade en full.

Den färdiga jorden tror jag man fick ta av, eller att den lades på rabatterna på gården.

Anonym sa...

Så gjorde vi på dagis! Mäkta poppis bland småungarna - grät någon när föräldern skulle gå var det bara att gå in och kolla maskarna...